Elma Yetiştiriciliği Hakkında

Elma Yetiştiriciliği Hakkında

 elma hakkında bilgiler

Elma Fidanı Dikim Zamanı Nedir?

Fidanların dikim zamanı fidanın üretim yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Tüplü fidanlar köklerinin hava ile teması olmadığından dolayı 12 ay boyunca dikilebilmektedir. Açık köklü fidanlar kökleri kış uykusuna geçtiğinde kasım ayının ortasından sonra sökülen fidanlardır. Kasım ayında sökümlere başladıktan sonra mart ayına kadar dikimleri yapılabilir.

Elma Ağacı Nasıl Büyür?

Elma ağacı ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilir. Bölgesine ve yetişme koşullarına göre tatlı, sulu ve ekşi olabilen elmaların farklı çeşitleri vardır. Hızlı gelişim için fidanın önce kökleri güçlendirilmelidir. Bu gelişim için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra baharla beraber map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır. Yapraktan ise mikro elementli kompoze yaprak gübresi kullanılmalıdır. Yapraklarının güneşten etkilenmemesi için ise kaolin uygulaması yapılmalıdır. Elma ağacı aynı zamanda suya ihtiyaç duyan bir ağaçtır ağacının yaşı*20 litre kadar su ihtiyacı da karşılandığı zaman elma ağacı sağlıklı bir şekilde büyüme gösterir.

Elma Fidanı Nasıl Hızlı Büyür?

Elma fidanının gelişimi gerekli bakım sağlanırsa hızlıdır. Elma fidanının gelişimini hızlandırmak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılırken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre fidan çukuruna koyulup üstüne fidanı yerleştirip toprak ile kapatılıp karıştırılmalıdır.

En İyi Elma Fidanı Hangisidir?

Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor. Tadı genellikle tatlıdır ve Eskişehir bölgesinde oldukça fazla yetiştiriliyor.

Elma Ağacı Arası Kaç Metre Ara İle Dikilir?

Elma bahçelerinde ağaçlara verilecek mesafeler çeşide, kullanılan anaca, toprak durumuna ve iklime göre değişir. Klasik anaçlı elma ağaçları boyut olarak yarı bodur ve bodur anaçlı ağaçlara göre daha büyük olduğu için dikim mesafesi diğer anaçlara göre daha fazladır. Klasik anaçlar 6*6 metre aralıklarla, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla, bodur anaçlar ise 2*4 metre aralıklar ile dikilir.

Elma Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?

Elma fidanlarında meyve vermesi süresi anaca göre değişik göstermektedir. Genel olarak 2-3. Yıllardan itibaren meyve göstermeye başlar. Ancak ağaçları kuvvetlendirmek için 3 yıl meyve almayıp çiçekleri koparmak gerekir. Ağacın tam verime oturması için 7-8 yıl geçmesi gerekmektedir.

Elma Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Erik fidanı dikiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Fidan dikimi buharlaşmanın az olduğu sabah saatlerinde ya da güneşin dik açıyla gelmediği ikindi vakitlerinde yapılmadır. Açık köklü fidanlar mevsim olarak ise 11. Ay ile 3. Ay arasında dikilmeli. Fakat fidanlar tüplü ise 12 ay boyunca dikimi yapılabilir. Dikimden sonra minimum 15 litre can suyu verilmeli ve destek çubuğuna bağlanmalıdır.

Elma Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri

Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500’ü aşmakta olup, Türkiye’ de ise bu sayı 500’ ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.

•Jersey mac: Meyveleri orta büyüklükte yuvarlak silindir yapıdadır. Meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine parlak kırmızıdır. Meyve eti beyaz bol sulu aromalı ve yeme kalitesi iyidir. Meyve kabuğu incedir. Hasat olumu temmuz ortası, ortalama meyve ağırlığı 170 gr dır. Tozlayıcıları golden delicious, granny smith, vista bella dır. Depolamaya uygun değildir.

•Summer red: Ağacı güçlü ve yarı yaygın gelişir. Çok verimlidir. Tüm anaçlara uyumu iyidir. Meyve orta irilikte olup meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine kırmızı renkli ve sarı beneklidir. Meyve eti beyaz sert sulu ve orta tattadır. Yazlık bir çeşit olup depolama için uygun değildir. Temmuz ayının ikinci haftası başlayıp iki aşamada toplamak gerektirir. Tozlayıcıları golden delicious, granny smith ve vista bella dır.

•Galaxy Gala: Ağaçları kuvvetli ve yaygın gelişir. Çok verimlidir. Meyveleri orta irilikte sarı zemin üzerine kırmızı renkli ve belirgin boyna çizgilidir. Meyve eti krem, sert, sulu, aromalı ve tatlıdır. Ağustos ayının ilk yarısında hasat dönemine ulaşır. Tozlayıcıları golden delicious granny smith fuji, Jersey Mac tır.

•Scarler Spur: Ağacı kuvvetli yarı dik gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Yarı bodur ve klasik anaçlar tercih edilir. Meyveleri uzunumsu iridir. Meyve kabuk rengi koyu kırmızıdır. Göz alıcı bir görünümü vardır. Meyve eti beyaz tatlı sert sulu ve lezzetli bir çeşittir. Ağustos ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları golden delicious granny smith dir.

•Red Chief: Ağacı orta kuvvette yarı bodur gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Yarı bodur klon anaçlara ve tohum anaçlara uyumu iyidir. Meyveleri orta iyilikte bezende iri basık şekildedir. Meyve kabuk rengi kırmızıdır. Meyve eti beyaz, tatlı sert sulu ve lezzetlidir. Soğuk hava tesislerinde uzun süre saklanabilir. Eylül ortalarında hasat edilir tozlayıcısı golden delicioustur.

•Golden Delicious: Ağaç dik- yarı dik ve orta kuvvete gelişir dağınık bir taç oluşturur. Eylül ayının ikinci haftasında hasada gelir. Meyvesi iri altın sarısı renkte silindirik konik şekildedir. Meyveleri soğuk hava depolarında mart ayının sonuna kadar saklanabilir. Dikkatli meyve seyreltilmesi yapılırsa her yıl düzenli ve bol ürün verir. Tozlayıcıları starking delicious, Starkrimson delicious , jonathan dır.

•Starkrimson Delicious: Ağacı orta kuvvette olup yarı dik gelişir. Çok verimlidir. Meyvesi iri, kırmızı morumsu renkte düzgün şekilli, çok iyi kalitededir. Eylül ortalarında hasat gerçekleşir. Tozlayıcıları golden delicious ve starkspur golden delicious tur. Meyveleri soğuk hava depolarında nisan ayına kadar saklanabilir. Elma yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.

•Fuji: Japonya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü ve hızla gelişir. Bu nedenle bodur ve yarı bodur klon anaçlarına uyumu mükemmeldir. Verimli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte olup sarı zemin üzerine mat kırmızı renktir. Sulu sert lezzetli ve gevrektir. Soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilir. Yeme kalitesi mükemmeldir. Ekim ortasında hasat edilir. Tozlayıcısı golden delicious ve granysmittir

•Grany Smith: Avustralya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü yarı dik ve hızla gelişim sağlar. Bodur yarı bodur ve tohum anaçlarına uyumu iyidir. Meyvesi orta irilikte, kabuğu iri parlak koyu yeşil renktedir. Meyve eti beyaz, sulu çok hoş ekşimsi tadı vardır. Depolama olayı oldukça iyidir. Tam bodur anaçlara aşılandığında ağaçlara file örtülerek gölgeleme yapılmalıdır. Aksi halde güneşten yanmalar oluşacaktır. Ekim başında hasat edilir. Tozlayıcı golden delicioustur.

•Pink Lady: Avustralya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü yarı dik ve hızla gelişim sağlar. Bodur yarı bodur ve tohum anaçlarına uyumu iyidir. Çöğür anaçlarına aşılandığında meyvelerde renk kaybı görülebilir. Çok verimli bir çeşittir. Meyveleri orta irilikte uzun silindir biçimindedir. Meyve açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir. Meyve hasat zamanında birkaç ay sonra tüketildiğinde mükemmel bir lezzete ulaşır. Soğuk hava tesislerinde yaklaşık 10 ay saklanabilir. Tozlayıcıları granysmit ve fujidir. Ekim ayı içinde en son hasat edilen meyvedir.

Elma Fidanı Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Yarı dik kuvvetli gelişen elma fidanlarının dikimi güneşin dik açıyla gelmediği sabah erken saatlerde veya ikindi vakitlerinde güneşin tesirinin azaldığı, buharlaşmanın az olduğu vakitlerde yapılmalıdır. Fidan çukuru eni 50 cm, yüksekliği ise 60 cm olacak şekilde kazılmalıdır ve çukur içerisine 1 çay kaşığı aquasorb verilmelidir. Dikim yapılan toprağa hayvansal gübre uygulanmaması tavsiye edilir bunun yerine fidan çukurundan çıkan toprak üzerine bir büyük su bardağı leonardit ilave edilerek toprak iyice karıştırılmalıdır. Açılan fidan çukurunun üzerine, yaklaşık 30 cm çukur yapımı için çıkan topraktan dolgu yapılmalıdır. Satın alınan fidanı saksısından veya üretim torbasından toprağını dağıtmadan çıkarıp dik bir şekilde fidan çukuruna yerleştirilmelidir. Fidanın bulunduğu saksı veya üretim torbası hizasına denk gelecek şekilde toprakla doldurulup dikim işlemi tamamlanmalıdır. Dikilen her bir fidan için mutlaka 5 ila 15 litre arasında can suyu verilmedir. Dikim işlemi yaz mevsiminde yapıyorsanız ve fidanınız güneşten etkilenecek bir konuma dikilecek ise kesinlikle sunguard uygulaması yapması yapmanız gerekmektedir. Sunguard uygulaması diğer adıyla kaolin uygulaması fidanınınız güneş yanığına uğramaması için yapılan bir uygulamadır. Dikim işlemini kış mevsiminde yapmış iseniz sunguard uygulamasını nisan ayı gibi uygulamanız tavsiye edilir.

Evde Elma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Evde elma ağacı yetiştirmek mümkündür. Ancak fidanın gerekli özel istekleri mutlaka karşılanmalıdır. Asgari 15 litrelik bir saksı kullanmanız gerekir. Hemen hemen bütün meyve ağaçları gibi elma ağaçları da meyve üretmek için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Havanın aşırı soğuk olması durumunda saksıları korumalı çok sıcak olmayan bir yere taşımalısınız. Ağacınızı diktiğiniz andan itibaren sulama ve budama yapabilirsiniz. Budama ağacın iyi havalandırılması ve sağlığı için çok önemlidir. Saksıda elma ağacı yetiştirmenin en zor kısmı sulamadır. Aşırı su kök çürüklüğüne yol açtığı için saksıda yetişen birçok elma ağacı hayatta kalmamıştır. Ağacınıza aşırı sulama uygulamaları yapmamaya çok dikkat edin. Genel olarak, elma ağaçlarının temmuz-ağustos aylarında yıllık su isteklerinin yarısı kadar suya ihtiyacı vardır. Ayrıca elma fidanlarınız tacını en fazla aşı noktasında sonra 10-20 cm vermeniz gerekir. Fidanlarınız yaprak döktükten sonra soğuklama süresini alması için dış mekânda kalması şarttır. Açık alanda elma ağaçlarının kış döneminde soğuklama istekleri + 7 derecenin altındaki toplam soğuklama süresi 800-1000 saat arasındadır. Soğuklama süresini alan elma fidanı iç mekâna alındığında 5-10 gün içerisinde çiçeklenme başlar.

1 Dönüme Kaç Elma Ağacı Yetiştirilir?

Elma fidanlarının dikim mesafesi anaca göre değişiklik göstermektedir. Klasik anaçlı fidanlar 6*6 metre arayla dikildiği için 1 dönüme 28 fidan, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla dikildiği için dönüme 66 fidan, tam bodur anaçlı fidanlar 2*4 metre dikilmesi gerektiği için dönüme 125 fidan dikilebilir.

Elma Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Elma fidanlarında meyve vermesi süresi anaca göre değişik göstermektedir. Genel olarak 2-3. Yıllardan itibaren meyve göstermeye başlar. Ancak ağaçları kuvvetlendirmek için 3 yıl meyve almayıp çiçekleri koparmak gerekir. Ancak Tam bodur M9 anaca aşılı çeşitler tam ve ekonomik anlamdaki verime 3. ve 4. yaşında geçerken; çöğür üzerine aşılı aynı çeşitler 12-15. yılda geçebilmektedir. Bu nedenle bodur anaç kullanılarak yapılan yetiştiricilikte verim daha fazla ve daha erken olmaktadır.

Elma Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35 derece ile –40 dereceye, açmış çiçekler –2 derece, küçük meyveler ise –1 derece ile –2 dereceye kadar dayanırlar. Elma kış dinlenmesine en fazla ihtiyaç duyan meyve türüdür.

Elma Ağacı Kaç Günde 1 Sulanır?

Elma ağaçları saçak kök yapısına sahip olduklarından dolayı diğer birçok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoşlanırlar. Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı yazın yapılan sulamadır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Mayıs’ta başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir. En çok uygulanan sulama şekil salma sulamadır.

Elma Kaç Rakımda Yetişir?

Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 metreden yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen, yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur.

Elma Ağacı Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 30 ile 40 yıl arasında yaşayabilir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir. Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı elma bir elma fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir. Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Yarı bodur veya bodur elma fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.

Elma Ağacı Su İster mi?

Elma ağaçları saçak kök yapısına sahip olduklarından dolayı diğer birçok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoşlanırlar. Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı yazın yapılan sulamadır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Mayıs’ta başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir. En çok uygulanan sulama şekil salma sulamadır.

Elma Ağacı Yaprak Döker mi?

Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Elma ağacı yaprak döken ağaçlardır ve bu nedenle sonbahar mevsiminde yapraklarını kaybeder.

Elma Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir?

Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80 kilo elma vermektedir. Ancak bir dönüme 28 klasik veya 125 bodur veya 66 yarı bodur elma ağacı düştüğü göz önüne aldığında dekar başına bodur veya yarı bodur elma 5 ton verirken klasik elma dekardan 4000 kilo yani 4 ton ürün vermektedir.

Elma Ağacı Kaç Yılda Büyür?

Dikilen elma fidanının anacına göre büyümesi de değişiklik gösterir. Klasik anaçlı ise 4-5 yılda, yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır. Yarı bodur veya bodur anaçlı elma fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.

Elma Ağacı Kaç Litre Su İster?

Elma ağaçları saçak kök yapısına sahip olduklarından dolayı diğer birçok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoşlanırlar. Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı yazın yapılan sulamadır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Mayıs’ta başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir. En çok uygulanan sulama şekil salma sulamadır.

Elma Çiçek Açar Mı?

Mart ve nisan aylarında çiçek açan elma ağacı çiçekleri ile yapraklarını birlikte açar. Beyaz olan çiçekler genellikle ilk açtığında açık pembedir.

Elma Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı?

Elma ağacı çiçek dökmesine sebep olarak mantarı hastalık, iklim ve toprak yapısından kaynaklıdır. Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür. Erik ağacı çiçeklenme dönemin de çiçeklerin dökmemesi için; çiçekler açmadan önce ve çiçekler açtıktan sonra çinko bor verilmelidir. Çinko bor uygulaması Erik ağacı tomurcuk döneminde iken çiçekler açmadan %10 luk çinko bor gübresi, çiçekler %30 açıldığında %10 luk çinko bor uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulama çiçek dökmesini engelleyip meyve tutma yüzdesini arttıracaktır.

Elma Çiçek Açma Zamanı Nedir?

Elma fidanlarının çiçek açma zamanı cinsine göre değişiklik göstermektedir. Erkenci cinsler mart ayıda çiçek açmaya başlarken geçci cinsler nisan aylarının sonlarına doğru yapraklarla beraber çiçek açar. Çiçekler ilk önce pembe renk sonra zamanla beyaz renge döner.

Çiçek Zamanı Elma Sulanır Mı?

Elma ağaçları diğer birçok meyve türüne göre suyu daha çok sever. Çiçeklerde meyve tutumunun daha yüksek olması için çiçek zamanı da sulanmalıdır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Nisan da başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir. En çok uygulanan sulama şekil salma sulamadır.

Elma Fidanı Nerelerde Yetişir?

Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 metreden yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen, yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Ülkemizde en çok elma yetiştiriciliği yapılan ilimiz Isparta’dır.

Elma fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 606 08 26 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0537 486 12 25 nolu whatsapp iletişim hattından mesaj yazabilirsiniz. Online satış mağazamız üzerinden kredi kartı veya havale ile ödeme yöntemlerini kullanarak kuşburnu fidanı ve diğer ürün çeşitlerimizi daha detaylı inceleyerek siparişlerinizi verebilirsiniz. Ayrıca facebook, instagram, twitter ve youtube hesaplarından bizi takip edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.