Kuşburnu Yetiştiriciliği Hakkında

Kuşburnu Yetiştiriciliği Hakkında

 kuşburnu hakkında

Kuşburnu Fidanı Dikim Zamanı Nedir?

Gülgiller familyasından olan kuşburnu fidanı ülkemizde her yerde yetiştirilebilmektedir. Yetiştiricilikte kumlu, geçirgen veya besin miktarı yüksek araziler tercih edilmesi ürün verimliliğinde artış sağlar. Üretim torbalarında veya açık arazilerde yetiştirilen kuşburnu fidanı dikim zamanı arasında farklar vardır. Açık arazide yetiştirilen kuşburnu fidanları sonbahar ve kış mevsimlerinde söküm ve dikim yapılır. Üretim torbası veya saksısı içinde yetiştirilen kuşburnu fidanı dikimi ise yılın dört mevsimi yapılabilir.

Kuşburnu Fidanı Nasıl Büyür?

Kuşburnu fidanı çalı formda üç metreye kadar boy alabilen uzun yıllar varlığını idame ettirebilen bir bitkidir. Halk arasında ‘itburnu, gül elması, yaban gülü’ gibi adlarla da bilinir. Hem soğuğa hem de sıcağa karşı mukavemet gösterebilen kuşburnu fidanı dikim yapıldığı yere adapte olduktan kısa zaman içinde büyüyüp gelişir.

Kuşburnu Fidanı Nasıl Hızlı Büyür?

Çok yıllık meyve fidanları kategorisinde yer alan kuşburnu fidanı gevşek ve geçirgen yapıda bulunan topraklarda daha rahat büyür. Sonrasında gelişimine destek azot, fosfor ve potasyum içeriklere sahip gübre kullanımı ile daha kolay ve daha hızlı gelişim gösterir.

En İyi Kuşburnu Fidanı Hangisidir?

Kuşburnu fidanı yapı itibari ile dikenli- dikensiz, yuvarlak veya oval meyveli, hatta bulunduğu konum itibari ile en iyi olan tür uyumu gibi faktörler en iyi kavramını bulmakta ipuçları verir. Neye göre, kime göre en iyiyi aramaktayız? Örneğin sanayide işlenmek üzere yuvarlak meyvelilerin daha makbul olduğu kabul edilir.

Kuşburnu Fidanı Arası Kaç Metre Ara İle Dikilir?

Kuşburnu fidanı yüzyıllardır ülkemizde varlığını sürdüren, bakımı oldukça kolay çalı formlu bir bitkidir. Kullanım alanları ve tarımsal getirisi sayesinde ekonomimize güzel katkılar sağlamaktadır. İster hobi amaçlı ister ticari olarak kuşburnu fidanı dikimi yapmayı düşünenlere fidanlar arası kaç metre mesafe olmalıdır konusunda çok değerli ipuçları paylaşmak istiyoruz. Sıra arası 2 metre, sıra üzeri 4 metre olmak üzere dikim alanını belirlemek fidan seçiminden sonra bilinmesi gereken en önemli ikinci adımdır.

Kuşburnu Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?

Üzümsü meyve grupları içerisinde yer alan kuşburnu fidanı dikim yapıldıktan 2 yıl sonra meyve vermeye başlar. Çalı formdaki kuşburnu fidanlarının dallarında öbek öbek meyveleri görmek hem çok keyifli hem de çok kazançlı bir iştir.

Kuşburnu Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Kuşburnu fidanı veya diğer meyve fidanları dikimi için ilk adım hava şartlarının uygunluğunun gözetilmesidir. Kar, çamur ve rüzgârın olmadığı dingin sabah veya ikindi vakitlerinde bu işe başlanmalıdır. Fidanın fiziki durumu dikim işleminin ikinci adımıdır açık köklü ise kuşburnu fidanı Aralık ve Mart ayları arasında, kuşburnu fidanı saksı veya üretim torbası içinde ise yılın on iki ayı dikim yapılabilir. 

Kuşburnu Fidanı Nasıl Hızlı Büyür?

Ülkemizde çok beğenilerek tüketilen kuşburnu meyvesine kolay erişmek istiyorsanız evinizin bahçesinde bir alan açmalısınız. Fidanı temin edip diktikten sonra düzenli periyotlar ile sulama, budama ve gübreleme sonucunda mahsulü elde edeceksiniz.

Kuşburnu Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri

Anavatanı Batı Asya ve Anadolu olan kuşburnu fidanını dikenli ve dikensiz olmak üzere türlere ayırabiliriz. Marmelat, şarap, bitki çayı, sirke vb. daha birçok kullanım alanı mevcuttur. Aynı zamanda arıcılık ile uğraşanlar içinde tavsiye edilir.

Kuşburnu Fidanı Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kuşburnu fidanı dikimi için fidan dikim aralıklarının ölçümü yapılıp bu noktalar 50-60 cm derinliğinde ve genişliğinde çukurlar açılarak başlanır. Ardından fidanlar bu çukurların yakınına götürülür. Fidan saksıda veya torbada ise maket bıçağı veya makas yardımı ile toprağını dağıtmadan köklere zarar vermeden çıkarılıp çukurun ortasına alınır diğer el ile de toprak atılıp sabitlenir. Toprak ile doldurulan fidan çukuru sıkıca kapatılır. Son olarak can suyu yavaş yavaş toprak doyana kadar verilir.

Evde Kuşburnu Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Kuşburnu fidanı her türlü hava koşuluna adapte olabilen, güçlü kök yapısına sahip çok yıllık bir bitkidir. İster bahçede ister evde saksı içinde yetiştirilebilir. Evde saksı içerisinde yetiştirilecekse 25-30 litrelik saksı yeterli olacaktır.

Bir Dönümde Kaç Adet Kuşburnu Fidanı Yetiştirilir?

Irmak ve nehir kenarlarında, meralarda, ormanlarda yabani olarak yetişebilen gülgiller familyasından olan kuşburnu fidanının faydalarına dair bilgilerin teknoloji sayesinde yayılması sonucu günümüzde talep giderek artmaktadır. Kuşburnu fidanı dikimi yapanlar araziye sıra arası 2 metre, sıra üzeri 4 metre mesafeler ile dikim yapılsa da bu mesafe isteğe bağlı bir miktar azaltılıp arttırıla da biliyorlar. Bu mesafeler ile dikim yapıldığında bir dekar alanda yüz yirmi beş adet kuşburnu fidanı yetiştirilir.

Kuşburnu Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Ülkemizde kendiliğinden yetişen veya kültüre edilerek geliştirilen kuşburnu fidanları ekonomimize canlılık kazandırmaktadır. Özellikle de gıda ve ilaç sanayisinde kuşburnu fidanına olan talep yoğundur. Dikimi yapıldıktan kısa süre içinde (yaklaşık iki yıl sonra) verime geçmesi de ayrı bir kazançtır.

Kuşburnu Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

Gülgiller familyasından kuşburnu fidanı, latince ‘rosa canina’ ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde doğal yayılış gösteren, sahil bandından başlayarak iki bin rakımlara kadar varlığını rahatlıkla sürdürebilen mucizevi bir bitkidir. Kışın yoğun ve sert geçtiği mevsimlerde ister hobi amaçlı ister ticari olarak dikim yapılması hem büyük bir kazanç olacaktır.

Kuşburnu Fidanı Kaç Günde Sulanmalıdır?

Ülkemizde her bölgede yetişebilen halk arasında ‘yaban gülü, itburnu, gül elması’ gibi adlarla da bilinen kuşburnu fidanı, içerdiği yüksek c vitamini sebebiyle birçok kullanım alanına sahiptir. Kuraklığa ve soğuğa karşı mukavemeti yüksektir ancak yeni yetişen bir fidan için yağış almayan bölgelerde özellikle 10-20 günde sulamak bir kök gelişimi hızlandıracak ve daha olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.

Kuşburnu Fidanı Hangi Rakımlarda Yetişir?

Ülkemizin hemen her yerinde doğrudan veya dolaylı olarak tüplü veya açık kök olarak yetişebilen kuşburnu fidanı deniz seviyesinden itibaren başlayarak iki bin rakımlara kadar yetiştirilebilir. Kışı sert geçen bölgelerde fidan dikiminin ilkbaharda yapılması gelişimi için daha verimli olacaktır.

Kuşburnu Fidanı Kaç Yıl Yaşar?

Milattan önce ve ortaçağ dönemlerinde kuşburnu fidanı dönemin imkânları çerçevesinde kullanılmış olan, günümüz dünyasında ise yetmişe yakın türü bulunan teknolojik ilerlemeler sonucu da kullanım alanları genişleyen, yüzyıllarca yaşamını sürdürebilen bir var oluş mucizesidir. Ekonomik ömrü ise maksimum kırk yıldır.

Kuşburnu Fidan Su İster Mi?

Kök yapısının güçlü olması kuşburnu fidanının susuzluğa karşı direncini arttırsa da suya olan isteğinin önüne geçememiştir. Sulaması yapılan kuşburnu fidanı, sulaması yapılmayan kuşburnu fidanına göre daha sağlıklı gelişecektir. Sulama bir yaşlı fidan için asgari yirmi litre olmalıdır. Fidan yaşına oranla verilen su miktarı da arttırılacaktır.

Kuşburnu Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir?

Kuşburnu fidanı ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilebilen çok yıllık kendine verimlilik sağlayan bir bitkidir. Haziran- Temmuz aylarında kırmızı, pembe, beyaz renklerde sabahın erken saatlerinde çiçekler açar, ikindi saatlerinde ise bu çiçek yapraklarını kapatır. Bu çiçeklenme süreci yaklaşık yirmi gün sürer. Süreç tamamlandığında meyve gözleri yavaştan kendini belli etmeye başlar. Fidan başına elde edilecek kuşburnu meyve oranı fidan yaşı ile bağlantılı olarak farklılık gösterecektir. Verime yeni başlayan bir kuşburnu fidanı yaklaşık bir-iki kg arasında meyve verir.

Kuşburnu Fidanı Kaç Yılda Büyür?

Tohum, çelik, aşı ve doku kültürü yöntemleri ile üretilebilen kuşburnu fidanları ülke ekonomimize birçok alanda getiri sağlamaktadır. Aynı zamanda kazık kök yapısına sahip bu meyve fidanı toprak kaymalarını önlemede büyük rol oynamaktadır. Kuşburnu fidanının üretim şekli, bulunduğu konum ve bakım şartları gibi durumlar büyüme hızı ile doğrudan bağlantılıdır. Yeterli güneşlenme, gübreleme, sulama yapılırsa iki yıl içinde büyür ve gelişir.

Kuşburnu Fidanı Kaç Litre Su İster?

Kuraklığa ve soğuğa karşı mukavemeti yüksek olan kuşburnu fidanının sulama yapılan alanlarda fidan gelişimi, meyve kalibresi sulama yapılmayan alanlara göre daha verimlidir. Sulama miktarı fidan yaşına göre arttırılmalıdır. Örneğin fidan yaşı iki ise verilen su miktarı ağaç yaşının yirmi katı olmalıdır. Yaz mevsiminde ayda dört kez sulama yapılması üreticisi için tavsiye edilir.

Kuşburnu Fidanı Çiçek Açar Mı?

Bulunduğu konum itibari ile çiçeklenme süresi Mayıs-Haziran-Temmuz gibi aylara rast gelen kuşburnu fidanı ülkemizde her yerde yetişmektedir. Kırmızı, pembe, beyaz ve sarı renklerde türlerine göre çiçeklenen kuşburnu fidanı yirmi gün yaklaşık sabah saatlerinde çiçek açar, akşama doğru çiçeği kapatarak uyku moduna geçer. Çiçekler altı-yedi santim çapında hoş görüntü ve koku kabiliyetine sahiptir. 

Kuşburnu Fidanının Çiçek Açma Zamanı Nedir?

Gülgiller familyasına mensup olan kuşburnu fidanının bulunduğu konuma bağlı olarak çiçek açma zamanında farklılıklar olabilir. Mayıs ayı itibari ile başlayan yirmi günlük çiçeklenme serüveni vardır. Çiçekler oluşabilecek don olaylarından kolay kolay etkilenmez. Kuşburnu fidanı çiçekleri çok yoğun kokulu olmasa da hoş kokar.

Çiçek Zamanı Kuşburnu Sulanır Mı?

Kuşburnu fidanının kökleri toprağın çok derinlerine kadar iner. Bu durum toprak erozyonunun önlenmesi adına önem arz eder. Buna rağmen su isteği fazla olan kuşburnu fidanı çiçeklenme döneminde de sulanır. Su ihtiyacını alan meyve fidanının meyvelerinin albenisi daha yüksek olacaktır.

Kuşburnu Fidanı Nerelerde Yetişir?

Anavatanı Batı Asya ve Anadolu olan kuşburnu fidanı maksimum üç metreye kadar boylanabilen çalı formda çok yıllık bir bitkidir. Hem kurak ve ılıman bölgeler de hem de soğuk ve yüksek bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Park ve bahçelerde dekor amaçlı da yetiştirilen kuşburnu fidanı bizim değerlimizdir.

Kuşburnu fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 606 08 26 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0537 486 12 25 nolu whatsapp iletişim hattından mesaj yazabilirsiniz. Online satış mağazamız üzerinden kredi kartı veya havale ile ödeme yöntemlerini kullanarak kuşburnu fidanı ve diğer ürün çeşitlerimizi daha detaylı inceleyerek siparişlerinizi verebilirsiniz. Ayrıca facebook, instagram, twitter ve youtube hesaplarından bizi takip edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.